Bezlepkové makové koláče

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

Těsto:
10 g droždí
100 ml vlažného mléka
40 g krupicového cukru
30 g másla
225 g univerzální bezlepkové pečící mouky
špetka soli
Nádivka:
60 g umletého máku
2 polévkové lžíce cukru
150 ml mléka
lžička másla
Drobenka:
5 g másla
15 g cukru
15 g univerzální bezlepkové pečící mouky

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy rozdrobte droždí. Přilijte mléko a důkladně promíchejte. Přimíchejte vejce. Přisypte mouku, cukr, špetku soli a promíchejte. Přilijte rozpuštěné máslo a vypracujte hladké těsto. Nechte 5 minut odpočinout.

  2. Z těsta vytvarujte 12 stejně velkých kuliček. Kuličky pokládejte na plech vyložený pečícím papírem a potřete vodou. Nechte kynout 40 – 50 minut. Během kynutí koláčky potírejte pravidelně vodou, cca 4x během doby kynutí. Čím pravidelněji je budete potírat, tím méně vám při vytlačování popraskají.

  3. Připravte nádivku. Umletý mák vložte do rendlíku, přisypte cukr a přilijte mléko. Promíchejte, přiveďte k varu a pod pokličkou vařte na mírném ohni 10 minut. Během vaření nádivku občas promíchejte. Stáhněte z plotny a vmíchejte lžičku másla.

  4. Z uvedených surovin vytvořte drobenku. Směs mněte mezi prsty, dokud se nepropojí.

  5. Kuličky z těsta navlhčete ze všech stran vodou a dnem malé skleničky, nejlépe panákem vytlačte do kuliček důlky.

  6. Předehřejte troubu na 180⁰C. Do důlku vložte makovou nádivku, posypte drobenkou a vložte do trouby. Pečte 25 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!