Bezlepkové provensálské kuře
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 1 celé kuře
- 150 ml piva Birell - bezlepkové, polotmavé
- 1 jablko
- 1 kostka zeleninového bujónu - bezlepkového
- 30 g třtinového cukru
- mořská sůl - špetka
- 1 lžička sladké papriky
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 2 lžičky provensálského koření
Postup Bezlepkové provensálské kuře
Postup přípravy receptu
-
Kuře opláchneme, osušíme, položíme prsíčky dolů, stehna vykloubíme v kyčelním kloubu a velmi ostrým nožem (případně kuchyňskými nůžkami) z obou stran páteře provedeme řez, abychom oddělili páteř a biskupa od kostry a krku.
Kuře zbavené páteře rozevřeme, obrátíme kůží nahoru, dále odstraníme poslední kus křidélek, aby se nepřipalovala, stehna by měla k pečení směřovat k sobě, nikoli ven.
V misce smícháme koření a cukr, částí posypeme jak vnitřní, tak stranu s kůží a druhou polovinou kořenící směsi vetřeme prstem pod kůži na prsou a na stehnech, kde se díky odstranění páteře vytvořily jakési vhodné kapsy.
Jablko zbavíme jádřince a nakrájíme na půlměsíčky, které rozložíme doprostřed pekáče, na ně kůží navrch položíme rozpláclé kuře - jablko pomůže, aby prsní část masa, která má tendenci rychle vysychat nevyschla a zároveň dodá masu jemnější chuť.
Okolo kuřete rozdrtíme bujón a maso podlijeme pivem. Vše dáme do předehřáté trouby na 180°C a přikryté horním pekáčkem pečeme cca 45 minut, za občasného podlévání výpekem. Poté snížíme teplotu na 160°C a necháme dojít doměkka.
Hotové kuře vyndáme z trouby, znovu potřeme výpekem a necháme asi pět minut odpočinout, maso nakrájíme na rovnoměrné díly a podáváme, např. s jednoduchým salátem.