Žitno-pšeničný (90/10%) chleba se sezamem
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 410 g vody
- 25 g žitného kvásku
- necelé 2 lžičky soli
- 30 g sezamu
- 450 g žitné chlebové mouky
- 50 g pšeničné chlebové mouky
Postup Žitno-pšeničný (90/10%) chleba se sezamem
Postup přípravy receptu
-
Žitný kvásek smícháme s 250 g vody a 250 g žitné mouky (vše z už odváženého množství) a zakryté necháme prokvasit. Trvá to, podle okolní teploty a síly kvásku, asi 16-24 hodin.
Vykvašený má hodně zvětšený objem, příjemně nakysle voní a na povrchu se objevují kráterky po prasklých bublinách.
Vmícháme zbytek surovin a hned, bez kynutí, těsto urovnáme do vymaštěné formy - můžeme jí, kromě vymaštění, boky lehce vysypat semínky nebo vločkami. Chleba pak bude ozdobený i na bocích.
Povrch těsta posypeme semínky a vločkami, necháme vykynout a upečeme. Pekla jsem se studeným startem, na 200°C, po 30 minutách jsme chleba vyklopili z formy a dopekli na mřížce, asi 10-15 minut.
Hotový chlebík krájíme nejdřív po 12-24 hodinách, jinak bude vevnitř jakoby mokrý. Zato nám pak vydrží vláčný až do úplného spotřebování.