Bezlepkové dýňové gnocchi

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

1 menší dýně hokkaido
3/4 hrnku pohankové mouky
1/4 hrnku rýžové mouky
1/2 lžičky mořské soli
trocha muškátového oříšku
pepř
olivový či kokosový olej
šalvěj nebo rozmarýn
čerstvý špenát

Postup přípravy receptu

  1. Rozehřejte troubu na 180 °C. Dýni rozřízněte napůl, vydlabejte, omyjte a osušte. Potřete ji olejem (olivovým, kokosovým...) a dejte do pekáče, do kterého nalijete cca ½ cm vody. Dejte do trouby a pečte doměkka, nějakých 20-30 minut.

  2. Nechte vychladnout a následně vydlabejte masíčko“. Tak dva hrnky, ty vidličkou rozmašírujte na pyré. Přidejte pohankovou mouku a trochu rýžové mouky, sůl, pepř a muškátový oříšek. Zpracujte na pevné těsto. Pokud je moc vlhké, přidejte mouku. Musí mít konzistenci tak akorát, aby se z něj daly uhníst válečky a ty držely pěkně při sobě a nerozpadaly se (viz postupový obrázek).

  3. Pomoučněte rýžovou moukou vál, přesuňte na něj těsto, a to taky pomoučněte, aby se vám s ním dobře pracovalo a nelepilo se. Těsto rozkrojte na 4 díly. Z každého dílu postupně vyválejte váleček. Odkrojujte z něj postupně jednotlivé gnocchi o velikosti sousta. Každý pak ještě pěkně zmáčkněte vroubkovanou stranou vidličky.

  4. Ve velkém hrnci dejte vařit osolenou vodu. Jakmile se vaří, vhazujte do ní postupně gnocchi. Jakmile plavou na hladině, jsou hotové.

  5. Finální úprava je jenom na vás. Dýňové těsto je poměrně výrazné a já mám nejradši, když ho nechám vyniknout samo o sobě. V pánvi rozpálím olivový olej se snítkou rozmarýnu nebo se šalvějí a gnocchi na něm lehounce orestuji. Případně přidám čerstvý špenát, ten je taky fantastický. Ale vaší fantazii se meze nekladou!


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!