Banánové závitky z rýžového papíru
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- banány
- (jackfruit)chlebovník (použij evropské)
- rýžový papír
- hnědý cukr
- olej arašídový
- voda podle potřeby
Postup Banánové závitky z rýžového papíru
Postup přípravy receptu
-
Nedávám množství surovin každý si spraví dle chutí plus v našem případě jsme použili nádivku, to co je v sezoně tedy čerstvé ovoce.Toto je pouze inspirace.
Doma bych to například naplnil pokrájenými meruňkami nebo broskvemi. Jednoduchá verze je bez nádivky. Tropická verze je ze zralého jitrocelového banánů, ale klasické banány jsou také dobré.
Banán rozkrojíme na půlku a každou půlku po délce (mámě 4 kousky). Ocukrujeme hnědým cukrem každou čtvrtku, buď přidáme ovocnou nádivku mezi banánové plátky nebo jen dva plátky vložíme na navlhčený rýžový papír a zabalíme a srolujeme, jako bychom dělali jarní smažené rolky.
Smažíme do zlatova. V Asii se všeobecně smaží při vyšších teplotách než v Evropě cca 190°C. Tím se dosáhne že rolky jsou suché a zlatavé a nenapité olejem. Třeba ale zkontrolovat a použít olej, který má vysokou teplotu kouřivosti jako např. arašídový (olivový je úplně nevhodný).
Dáme vychladnout, pozor vnitřek je dlouho velmi teplý. My jsme si dali ještě hnědý cukr s vodou vařit a udělali karamelový sirup, kterým jsme rolky polili a nechali vychladnout a ztuhnout na mřížce.
Servírovali jsme s ovocem, co je v sezoně. Super kombinace křupavých obalů a měkké nádivky.