Krémová mrkvová polévka se zázvorem
Recepty, PolévkySuroviny
- - 6 větších mrkví
- - 1 střední cibule
- - čerstvý zázvor (velikost palce, délka cca 4cm)
- - 0,5 l vývaru (kvalitní zeleninový bujon bez glutamátu)
- - 2 lžíce olivového oleje
- - 1/2 limetky
- - petrželová nať
- - 1/2 kelímku bílého jogurtu (popř. zakysanou smetanu)
Postup Krémová mrkvová polévka se zázvorem
Postup přípravy receptu
-
Ostrouhanou mrkev nakrájíme na kostky (mohou být klidně až 5 cm), cibuli nakrájíme na drobno, zázvor očistíme a nastrouháme na hrubo.
Do hrnce dáme olivový olej, přidáme cibuli, lehce orestujeme a přidáme mrkev, poté restujeme spolu dokud cibulka nezměkne a mrkev trochu nezesvětlá.
Mezitím si bokem připravíme vývar, poté jej vlijeme k mrkvi s cibulí, přidáme zázvor a pod pokličkou vaříme, dokud mrkev nezměkne (cca 15 min).
Hotovou polévku rozmixujeme (tyčovým mixerem) do hladkého krému, přidáme šťávu z limetky (popř přisolíme nebo připepříme) a vmícháme jogurt. Podáváme posypané petrželovou natí.