Risotto s červeným mangoldem
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 1 šalotka
- 2 šálky (šálek = 125 ml) rýže Arborio
- asi 1,25 l kuřecího vývaru (nebo zeleninový)
- 1/2 šálku dobrého bílého vína
- 150 g strouhaného Parmezánu + trochu na posypání hotového rizota
- 1 velký svazek mangoldu (nejlepší je ten s červenými řapíky, ale může být i zelený;v nouzi může být i čerstvý špenát)
- 2-3 stroužky česneku
- olivový olej
Postup Risotto s červeným mangoldem
Postup přípravy receptu
-
Na lžíci oleje poduste drobně nakrájenou šalotku asi 2 minuty.
Přidejte rýži (já ji neproplachuju, abych nevyplavila škrob potřebný k zahuštění rizotta) a několik minut opékejte společně se šalotkou.
Mezitím v hrnci zahřejte vývar a víno, pak nechte jen tzv. táhnout, aby se držela teplota těsně pod bodem varu.
Za stálého míchání přidávejte naběračkou vývar k rýži, pomalu míchejte a před každým přidáním nechte vsáknout tekutinu do rýže. Nepřestávejte míchat a vařit, dokud rýže nezměkne. Zrnka by měla zůstat al dente a konzistence připomíná spíš hustou polévku.
Přimíchejte parmezán.
Na pánvi na oleji zpěňte utřený česnek, přidejte na proužky nakrájený mangold a krátce poduste, jen aby zavadl. Pak ho vmíchejte do rizotta. Podávejte s nastrouhaným parmezánem.