Risotto s červeným mangoldem

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

1 šalotka
2 šálky (šálek = 125 ml) rýže Arborio
asi 1,25 l kuřecího vývaru (nebo zeleninový)
1/2 šálku dobrého bílého vína
150 g strouhaného Parmezánu + trochu na posypání hotového rizota
1 velký svazek mangoldu (nejlepší je ten s červenými řapíky, ale může být i zelený;v nouzi může být i čerstvý špenát)
2-3 stroužky česneku
olivový olej

Postup přípravy receptu

  1. Na lžíci oleje poduste drobně nakrájenou šalotku asi 2 minuty.

  2. Přidejte rýži (já ji neproplachuju, abych nevyplavila škrob potřebný k zahuštění rizotta) a několik minut opékejte společně se šalotkou.

  3. Mezitím v hrnci zahřejte vývar a víno, pak nechte jen tzv. táhnout, aby se držela teplota těsně pod bodem varu.

  4. Za stálého míchání přidávejte naběračkou vývar k rýži, pomalu míchejte a před každým přidáním nechte vsáknout tekutinu do rýže. Nepřestávejte míchat a vařit, dokud rýže nezměkne. Zrnka by měla zůstat al dente a konzistence připomíná spíš hustou polévku.

  5. Přimíchejte parmezán.

  6. Na pánvi na oleji zpěňte utřený česnek, přidejte na proužky nakrájený mangold a krátce poduste, jen aby zavadl. Pak ho vmíchejte do rizotta. Podávejte s nastrouhaným parmezánem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!