Bagety plněné trhaným vepřovým masem s domácí kouřovou barbecue omáčkou
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 2 větší bagety
- cca 3/4 kg vepřové krkovice vcelku
- 2 lžíce olivového oleje
- voda na podlití
- Směs koření:
- 2 lžičky sladké papriky
- 2 lžičky hořčičných semínek (rozdrcených/rozsekaných)
- 1 lžička čerstvě mletého pepře
- 3/4 zarovnané lžičky sušeného česneku
- 2 lžičky soli
- (možno použít i jiné koření dle chuti)
- Kouřová barbecue:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 malá cibule nasekaná najemno
- 3 stroužky česneku nakrájené najemno
- 100 ml jablečného octa
- cca 2/3 hrnku tmavého třtinového cukru (cca 125 g)
- 2 lžičky nadrceného hořčičného semínka
- 2 lžičky uzené mleté papriky
- 1 lžička chilli
- 2 lžičky soli
- 2,5 lžičky worcestrové omáčky
- 2 lžičky pyré z chilli papriček
- 2,5 lžičky rajského protlaku
- 500 ml rajčatové passaty
Postup Bagety plněné trhaným vepřovým masem s domácí kouřovou barbecue omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Krkovici vcelku zprudka osmažíme v pánvi na dvou lžících oleje zcela dozlatova ze všech stran. Maso přendáme do pekáčku a celé potřeme směsí koření. Podlijeme cca 250 ml vody a dáme péct na 150 stupňů na 4 hodiny (V polovině pečení ještě podlijeme zhruba stejným množstvím vody.).
Barbecue omáčka: Na oleji osmahneme cibuli a česnek do změknutí, poté přidáme všechny zbývající ingredience, přivedeme k varu, ztlumíme a vaříme do zhoustnutí, trvá to zhruba 20 minut (Pokud chcete omáčku zcela hladkou, je možno ji rozmixovat.). Poté přelijte do sklenice a uzavřete. Omáčky je jedna větší sklenice, pokud ji chcete pouze na bagety, udělejte ji zhruba z čtvrtiny ingrediencí. Vydrží v lednici zhruba 14 dní.
Když máme maso upečené, z pekáčku slijeme výpek a maso dvěmi vidličkami roztrháme. Jde to krásně. Trhané maso přelijeme výpekem, promícháme a naplníme jím bagety. Přidáme plátky kyselých okurek a kouřovou barbecue omáčku.