Křupavé bagety / bulky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 600-700 g hladké mouky
- 500 ml vlažného mléka
- 50 ml slunečnicového oleje
- 25 g droždí
- 2 lžícemi cukru
- 1 lžičku soli
- 2 litry vody
- 2 lžíce krupicového cukru
Postup Křupavé bagety / bulky
Postup přípravy receptu
-
Do nádoby od pekárny nalijte mléko, olej a přisypte zatím jen 600 g hladké mouky. K mouce přidejte droždí, které zasypte cukrem a do rohu nádoby přisypte sůl. Nádobu vložte do pekárny, navolte program Těsto a nechte pekárnu pracovat.
V misce máme ještě 100 g mouky a podle potřeby ji budu přidávat do pekárny. Množství mouky je individuální, záleží na tom, jak vám bude mouka sát. Já jsem nakonec přidala celých 100 g mouky, celkem jsem tedy použila 700 g hladké mouky.
Vykynuté těsto si přendejte na pracovní plochu a ještě ho krátce propracujte. Těsto si rozdělte na 10 dílků a z každého dílku vytvarujte bochánek, který nechte ještě 10 minut odpočinout.
Vykynutý bochánek rozválejte, srolujte do ruličky a plochými dlaněmi vytvarujte bagetu. Nakonec prsty vytvořte šev. Bagetu si přendejte na plech s pečícím papírem švem dolů. Já jsem takto připravila 5 baget a 5 bulek, které na plechu nechám odpočívat.
Mezitím si v hrnci zahřejte vodu do které přisypte cukr. Voda musí být horká, ale nesmí se vařit.
Do vody vložte po jednom bagetu, spařte ji na 10-15 vteřin a poté ji vraťte na plech. Stejně tak to udělejte s bulkami.
Bagety ostrým nožem několikrát nařízněte. Bulky jsem nařízla jen jednou. Nakonec je pomoučněte a nechte je ještě 20 minut kynout.
Předehřejte si troubu na 200°C a bagety pečte 20-25 minut.
Zadělání těsta v robotu nebo ručně: Mouku do mísy, důlek, do něj droždí, zasypat lžičkou cukru (droždí), zalít trochou vlažného mléka a cca 20 minut nechat na teplém místě vzejít kvásek. Ke kvásku potom přidat zbylé ingredience. Jen tedy sůl nedávejte přímo do kvásku, ale někam ke stěně mísy. Zadělejte těsto.