Krupicový švestkovo- jablečný koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na těsto:
300 g hladké mouky
1/2 prášku do pečiva
80 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
125 g změklého másla
1 vejce
4 polévkové lžíce mléka
Na potření a obložení:
švestková povidla nebo jablečná povidla
půlené švestky
jablka
na posypání cukr krupice
skořice nebo skořicový cukr
Na krupicovou náplň:
1500 ml mléka
200 g dětské krupičky
70 g másla
2 vanilínové cukry
3-4 polévkové lžíce cukru kupice
200-250 ml smetany na šlehání
4 vejce

Postup přípravy receptu

  1. Předem uvaříme za stálého míchání z mléka, krupičky, másla, vanilínového a krupicového cukru hustou kaši.

  2. Odstavíme a na 10 minut zakryjeme poklicí.

  3. Odklopíme a za občasného promíchávání necháme vychladnout.

  4. Těsto připravíme z uvedených surovin, propracujeme a na pomoučeném vále vyválíme plát, který přeneseme na vymazaný a vysypaný hlubší plech (můžeme použít i pečící papír). Pro mě, neumětela, bylo lepší pracovat za pomoci malého válečku rovnou na plechu.

  5. Těsto lehce potřeme povidly a naneseme na něj střídavě půlky švestek a na osminky nakrájená oloupaná jablka.

  6. Posypeme skořicí a cukrem nebo skořicovým cukrem.

  7. Do vychladlé kaše přilijeme smetanu a dáme 4 vejce, prošleháme na mírném stupni.

  8. Tuto směs nalijeme rovnoměrně na těsto s ovocem, mírně s plechem potřeseme, aby se náplň dostala všude a uhladíme.

  9. Plech vložíme do vyhřáté trouby na 190C a pečeme cca hodinu. Já celý plech asi po půl hodině přikryla alobalem a sundala před koncem, aby se dopekl shora.

  10. Koláč necháme zcela zchladnout nejlépe přes noc. Je opravdu velmi šťavnatý a vláčný.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!