Krupicový švestkovo- jablečný koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 80 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 125 g změklého másla
- 1 vejce
- 4 polévkové lžíce mléka
- Na potření a obložení:
- švestková povidla nebo jablečná povidla
- půlené švestky
- jablka
- na posypání cukr krupice
- skořice nebo skořicový cukr
- Na krupicovou náplň:
- 1500 ml mléka
- 200 g dětské krupičky
- 70 g másla
- 2 vanilínové cukry
- 3-4 polévkové lžíce cukru kupice
- 200-250 ml smetany na šlehání
- 4 vejce
Postup Krupicový švestkovo- jablečný koláč
Postup přípravy receptu
-
Předem uvaříme za stálého míchání z mléka, krupičky, másla, vanilínového a krupicového cukru hustou kaši.
Odstavíme a na 10 minut zakryjeme poklicí.
Odklopíme a za občasného promíchávání necháme vychladnout.
Těsto připravíme z uvedených surovin, propracujeme a na pomoučeném vále vyválíme plát, který přeneseme na vymazaný a vysypaný hlubší plech (můžeme použít i pečící papír). Pro mě, neumětela, bylo lepší pracovat za pomoci malého válečku rovnou na plechu.
Těsto lehce potřeme povidly a naneseme na něj střídavě půlky švestek a na osminky nakrájená oloupaná jablka.
Posypeme skořicí a cukrem nebo skořicovým cukrem.
Do vychladlé kaše přilijeme smetanu a dáme 4 vejce, prošleháme na mírném stupni.
Tuto směs nalijeme rovnoměrně na těsto s ovocem, mírně s plechem potřeseme, aby se náplň dostala všude a uhladíme.
Plech vložíme do vyhřáté trouby na 190C a pečeme cca hodinu. Já celý plech asi po půl hodině přikryla alobalem a sundala před koncem, aby se dopekl shora.
Koláč necháme zcela zchladnout nejlépe přes noc. Je opravdu velmi šťavnatý a vláčný.