Babičky štrúdl - jednoduchý a rychlý
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 300 g polohrubé mouky
- 100 g Hery
- špetka soli
- 1 žloutek
- 250 ml mléka
- 20 g kvasnic
- 2 lžíce moučkového cukru
- citronová kůra
- Náplň:
- 50 g Hery
- strouhanka na posypání
- 8 ks jablek (bez jader a slupek)
- koření na jablečný závin
- vanilkový cukr
Postup Babičky štrúdl - jednoduchý a rychlý
Postup přípravy receptu
-
Mléko a moučkový cukr dáme do hrnečku a necháme mírně ohřát na ploténce, hrneček odstavíme a přidáme kvasnice.
Naváženou mouku dáme do mísy, přidáme sůl, žloutek, trošku citronové šťávy, heru, všechno zamícháme a přidáme kvasnice s mlékem. Vařečkou zpracujeme, když je těsto moc řídké, přidáme ještě mouku.
Těsto necháme na teplém místě nakynout. Po nakynutí ho rozdělíme na dva díly, na pomoučeném vále rozválíme do tenka, plát těsta potřeme herou, posypeme strouhankou a nakrájíme jablka, posypeme vanil. cukrem, kořením na jablečný závin, citronovou kůrou a zabalíme. Takto uděláme i druhý štrúdl.
Dáme na plech s pečícím papírem a necháme ještě chvíli nakynout. Potíráme rozkvedlaným vejcem.
Pečeme dozlatova přibližně na 200 stupňů/35 minut.