Výtečný rýžový salát podle babičky

Recepty, Saláty

Suroviny

2 hrnky vařené rýže
1 cibule (lepší je půl svazku jarní cibulky nebo pórek)
2-3 sladkokyselé okurky
200 g šunky (a ještě lepší je měkká klobása čabajkového typu)
několik překrájených sušených rajčat v oleji (lze vynechat)
1-2 barevné papriky
3 rajčata nebo hrst cherry rajčátek
100 g sýra Eidam
100 g sýru Niva
sůl a pepř
100 g majonézy nebo 3 polévkové lžíce bílého jogurtu
pokud máme, tak pár listů salátu, nejlépe ledového

Postup přípravy receptu

  1. Rýži uvaříme podle zvyklostí a necháme vychladnout (můžeme použít i zbylou rýži od oběda). Ostatní ingredience pokrájíme podle chuti na větší či menší kostičky.

  2. Promícháme s rýží, osolíme, opepříme a přidáme majonézu nebo jogurt, případně jogurt a majonézu smícháme napůl. Majonézy či jogurtu opravdu nedáváme mnoho, spíše s touto zálivkou“ šetříme, salát je tak chutnější. Hodilo by se přidat i nějaký listový salát, třeba ledový, natrhaný na malé kousky, výsledek bude příjemně odlehčený (ale momentálně jsem neměla).

  3. Navíc můžeme přidat (hlavně pro větší jedlíky) 1-2 kuřecí prsíčka (nejlépe z grilovaného nebo pečeného kuřete, nebo syrová prsíčka osolíme, okořeníme a opečeme na pánvi) nebo přidáme vařená vajíčka.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!