Výtečný rýžový salát podle babičky
Recepty, SalátySuroviny
- 2 hrnky vařené rýže
- 1 cibule (lepší je půl svazku jarní cibulky nebo pórek)
- 2-3 sladkokyselé okurky
- 200 g šunky (a ještě lepší je měkká klobása čabajkového typu)
- několik překrájených sušených rajčat v oleji (lze vynechat)
- 1-2 barevné papriky
- 3 rajčata nebo hrst cherry rajčátek
- 100 g sýra Eidam
- 100 g sýru Niva
- sůl a pepř
- 100 g majonézy nebo 3 polévkové lžíce bílého jogurtu
- pokud máme, tak pár listů salátu, nejlépe ledového
Postup Výtečný rýžový salát podle babičky
Postup přípravy receptu
-
Rýži uvaříme podle zvyklostí a necháme vychladnout (můžeme použít i zbylou rýži od oběda). Ostatní ingredience pokrájíme podle chuti na větší či menší kostičky.
Promícháme s rýží, osolíme, opepříme a přidáme majonézu nebo jogurt, případně jogurt a majonézu smícháme napůl. Majonézy či jogurtu opravdu nedáváme mnoho, spíše s touto zálivkou“ šetříme, salát je tak chutnější. Hodilo by se přidat i nějaký listový salát, třeba ledový, natrhaný na malé kousky, výsledek bude příjemně odlehčený (ale momentálně jsem neměla).
Navíc můžeme přidat (hlavně pro větší jedlíky) 1-2 kuřecí prsíčka (nejlépe z grilovaného nebo pečeného kuřete, nebo syrová prsíčka osolíme, okořeníme a opečeme na pánvi) nebo přidáme vařená vajíčka.