Zvěřinové klopsy

Recepty, Jiné maso

Suroviny

1 kg zvěřiny
3 stroužky česneku
sůl
lžička zázvoru
2 lžíce oleje
100 -120 g slaniny
1 velká cibule, 1 mrkev, 1/4 celeru, 1 petržel
1/4 l bílého vína
100 g másla
1 bobkový list
tymián
6-8 zrnek pepře a nového koření
2 rohlíky
100 g tvrdého sýra

Postup přípravy receptu

  1. Možno použít zvěřinu srnčí, daňčí, jelení i z černé. Zvěřinu (žebra, krk, plecko odřezky z kýty) dobře vymyjeme a natřeme kašičkou z několika stroužků česneku rozetřeného se solí, lžičky zázvoru a 2 lžic oleje. Proložíme plátky slaniny, kořenové zeleniny a cibule a těsně složíme do mísy. Zalijeme bílým vínem, aby vše bylo potopeno a necháme 2 dny v chladu.

  2. Pak upečeme na másle spolu s bobkovým listem, snítkou tymiánu, zrnky pepře, nového koření a solí doměkka. Podléváme vínem z nálevu a podle potřeby vodou, zvěřinovým nebo hovězím vývarem.

  3. Upečené obereme z kostí a vše i se zeleninou z pečeně jemně umeleme spolu se 2 rohlíky. Přidáme šťávu z pečeně, aby směs byla tvárlivá. Dáme vychladit. Pak ze směsi tvoříme kuličky, které obalujeme v nastrouhaném sýru. Podáváme s plátky chleba Knäckebrot, s tmavým chlebem nebo s jemným pečivem a zeleninovými saláty. Jindy můžeme směs namazat na topinky a sypat strouhaným sýrem. (Znamenitě k tomu chutná dobré červené víno!)


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!