Žitný kvásek - tzv. ananasové řešení
Recepty, Pro začátečníkySuroviny
- pomerančová šťáva
- celozrnná žitná mouka
- žitná mouka chlebová
- Vyrobit životaschopný kvásek touto metodou je hračka - (stačí na to žitná mouka a necelých)
- 100 ml přírodní ovocné šťávy - (neslazený) mošt, 100% džus (bez cukru a konzervantů) nebo jen vymačkat pomeranč nebo mandarinku....
Postup Žitný kvásek - tzv. ananasové řešení
Postup přípravy receptu
-
První tři dny použijeme šťávu (měla jsem z vymačkaného pomeranče) a celozrnnou žitnou mouku. Šťávu proto, že přirozeně okyselí prostředí a zabrání tak množení nežádoucích mikroorganismů, které někdy svým působením vývin kvásku pozdrží, zpomalí.
Vhodnější je míchat kvásek v menší sklenici, použila jsem asi 200 ml, a kvásek si založit (a pak i krmit) malým množstvím mouky: 1. den smícháme 20 g šťávy a 10 g celozrnné žitné mouky 2. den promícháme a přidáme opět 20 g šťávy a 10 g celozrnné žitné mouky 3. den vmícháme znovu 20 g šťávy a 10 g celozrnné žitné mouky (K těmto třem bodům patří první čtyři fotky.) 4.den už můžeme přejít z celozrnné mouky na mouku chlebovou.
Ze všeho množství kvásku, co zatím máme, si odebereme pouhých 40 g, ke kterým přidáme 20 g obyčejné pitné vody a 20 g žitné chlebové mouky. Dobře promícháme, zakryjeme proti osýchání a necháme vykvasit. Zbytek původního kvásku vyhodíme.
5. den opět nakrmíme stejně, jako den před tím (40 g kvásku, 20 g vody a 20 g mouky) a stejně krmíme až do doby, než začne kvásek pravidelně růst - ten můj rostl stejně už od 4. dne (foto č.5 - mezi první a třetí fotkou uplynuly jen 2,5 hodiny)
Něco málo přes 4 hodiny trvalo kvásku, než dosáhl svého maxima, byl plný bublinek (z bočního pohledu, přes stěnu odměrky) a jeho povrch se pěkně vyklenul (foto č.6)
Přes noc kvásek ještě více uzrál, a potřeboval znovu nakrmit - dává to najevo zarovnaným nebo až propadlým, i jakoby potrhaným povrchem (foto č.7), popraskanýma bublinama a je cítit o hodně kyseleji, než večer, kdy byl vypouklý a kyselkavě, chlebově voněl.
Pokud nám kvásek reaguje takto (pravidelně, rychle a ochotně zvětšuje svůj objem), je možné přejít na krmení 2 x denně (aby se rozmnožila a ustálila mikroflora a kvásek se stal silným tak, že sám, bez použití droždí nakypří třeba těsto na chleba).
Po dobu 10-14 dnů 2 x denně z kvásku odebereme 10 g, ty nakrmíme 40 g vody a 40 g žitné chlebové mouky, zbytky kvásku (po odebrání) můžeme postupně ukládat všechny dohromady do lednice a přidávat pak kvásek do jakéhokoliv kynutého těsta - na chleba, rohlíky aj. Výrazně zlepší jejich chuť. Takto nakrmený kvásek (10-40-40) by měl do 8-12 hodin po nakrmení minimálně zdvojnásobit dvůj objem.
Po 14 dnech by měl být kvásek dost silný na to, aby vykynul náš první celokváskový chleba......