Polévka z červené čočky se zázvorem
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 1 hrnek červené čočky
- 2 lžíce sezamového oleje
- 1 větší cibule
- 5 - 6 stroužků česneku
- 1 lžíce římského kmínu
- cca 4 cm čerstvého (bio) zázvoru
- 1 větší chemicky neošetřený (bio) citrón
- 400 ml krájených rajčat (nebo 4 větší čerstvá rajčata, ale konzervovaná - rozvařená jsou v tomto případě lepší)
- 1,3 l zeleninového vývaru nebo vody s odpovídajícím množstvím kvalitního zeleninového bujónu (např. sypký Wurzl či Alnatura)
- sůl
- pepř dle chuti
- na ozdobu nejlépe pažitka
Postup Polévka z červené čočky se zázvorem
Postup přípravy receptu
-
Čočku dobře propláchněte pod tekoucí vodou a nechte okapat. V hrnci rozehřejte olej, přidejte na jemno nakrájenou cibuli a rozmačkaný česnek a asi 5 minut opékejte.
Poté přidejte římský kmín a na jemno nastrouhaný zázvor a nechte ještě minutku osmahnout. Přidejte čočku, krájená rajčata a tři plátky citrónu, zalijte vývarem, dobře promíchejte, přikryjte a přiveďte k varu. Vařte asi 20 minut, dokud není čočka měkká.
Dochuťte pepřem a solí a případně i šťávou ze zbytku citrónu. Podávejte s čerstvými bylinkami.