Bánh mì s pečeným tofu, koriandrem a nakládanou zeleninou
Recepty, Dietní receptySuroviny
- Tofu:
- 400-500 g tofu natural (2 dvěstěněco balení)
- 1 lžíce sezamového oleje (my máme rádi značku Bohemia olej)
- 3 lžíce kvalitní sójové omáčky
- 3 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
- pálivá omáčka Srirarcha dle chuti
- Nakládaná zelenina:
- 1/2 hrnku rýžového octa
- 1/4 hrnku vody
- 3 lžíce hnědého cukru
- 1,5 hrnku na tenké proužky (julienne) nakrájené mrkve
- 1,5 hrnku na tenké proužky (julienne) nakrájené bílé ředkve (Daikon a nebo po babicovsku dejte takovou, jakou seženete)
- Koriandrové pesto:
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce pasty miso bílé
- 3 lžíce čerstvého koriandru (nebo 3 lžičky sušeného)
- 2 lžíce limetkové šťávy
- Banh-mi:
- 2 střední bagetky
- 1 salátová okurka
- osmahlá jarní cibulka (není nutná)
- dle chuti pálivá omáčka (Srirarcha) či limetková šťáva
Postup Bánh mì s pečeným tofu, koriandrem a nakládanou zeleninou
Postup přípravy receptu
-
Tofu vyjměte z obalu, opláchněte a nakrájejte na cca 6 x 5 x 1 cm velké kousky (ze dvou kostek byste měli mít 8 kousků). Zabalte je do utěrky, zatižte a nechte nejméně 20 minut lisovat.
Mezi tím připravte nakládanou zeleninu.
V rendlíku smíchejte ocet, vodu a cukr a na mírném plameni zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí.
Poté sejměte z ohně, vmíchejte zeleninu, přendejte do uzavíratelné sklenice a nechte nejméně 30 minut marinovat.
Když je tofu vylisované, připravte marinádu. Sezamový olej, sójovou omáčku, strouhaný zázvor a pálivou omáčku smíchejte v míse s rovným dnem. Vložte tofu a nechte nejméně 30 minut marinovat.
Poté předehřejte troubu na 200°C, plech vyložte pečicím papírem a lehce vymažte olejem. Vyskládejte na něj tofu, potřete zbytkem marinády a pečte 10 minut. Poté tofu obraťte a pečte dalších 10 minut.
Na koriandrové pesto smíchejte všechny ingredience v mixéru nebo v hmoždíři.
Bagetky rozřízněte podélně na půl a krátce opečte dokřupava. Spodní polovinu namažte koriandrovým pestem a do každé bagety vložte 4 kousky tofu. Bohatě poklaďte nakládanou zeleninou, na proužky nakrájenou salátovou okurkou, opečenou jarní cibulkou a čerstvým koriandrem. Dle chuti zakápněte pálivou omáčkou nebo limetkovou šťávou. Přiklopte vrchní částí bagetky, stlačte a užívejte.