Vietnamské sladké koule Bánh Rán
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na těsto
- 250 ml mouky z lepivé rýže (glutinous rice flour)
- 2 lžíce rýžové mouky
- 50 g instantní bramborové kaše
- 4 lžíce moučkového cukru
- 1/2 lžíce soli
- 200 ml vody teplé 50°C.
- Náplň
- 200 g loupané žluté mungo fazole
- 8 lžic moučkového cukru
- 1 lžíce oleje (dávám kokosový)
- 5 lžic strouhaného kokosu
- Olej na smažení, sezam nebo vanilkový cukr na obalení.
Postup Vietnamské sladké koule Bánh Rán
Postup přípravy receptu
-
Nejprve připravíme náplň - několikrát oprané fazole uvaříme v osolené vodě doměkka (vaříme stejně jako rýži). Ještě teplé dáme do mixéru a spolu s ostatním rozmixujeme. Vzniklou hmotu necháme zcela vychladnout
Smícháme obě mouky, cukr a sůl v misce, doprostřed dáme kaši, zalijeme teplou vodou a promícháme. Přendáme směs na vál nebo podložku a vypracujeme ručně hladké, nelepivé těsto. V mikrotenu necháme odpočinout 30 minut při pokojové teplotě.
Zatím z hmoty vytvoříme kuličky podle zvoleného počtu a velikosti. Z odpočinutého těsta uděláme váleček, odkrajujeme kousky a obalujeme kuličky. Důkladně utěsníme, aby se do náplně nedostal při smažení olej, můžeme obalit v sezamu. Hotové koule smažíme ve velké vrstvě oleje tak, aby byly zcela potopené. Osmažené koule dáme odsát na papírové utěrky a obalíme ve vanilkovém cukru.