Vietnamské vepřové knedlíčky
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- Zálivka:
- 3-4 lžíce rybí omáčky
- 2 stroužky česneku
- 1 chilli paprička
- 4 lžíce limetkové šťávy
- 2 lžíce cukru (kokosový, březový nebo jiný)
- 1 malá mrkev
- 250 g mletého vepřového masa
- 2 lžičky Koření pěti vůní (badyán, skořice, hřebíček, sečuánský pepř, fenykl)
- 2 lžíce rybí omáčky
- 2 střední cibule
- 2 lžíce sádla
- 1 mladá cuketa
- 1 mrkev
- 2 ks mini pak choi nebo 4 listy čínského zelí
- K dokončení:
- 1 lžíci sekaných mandlí
- nať jarní cibulky
- čerstvé lístky koriandru
Postup Vietnamské vepřové knedlíčky
Postup přípravy receptu
-
Nejprve připravíme zálivku, která je typická pro přípravu vietnamských jídel, všude se používá ve smyslu jin a jang - kde kyselé, (limetka, citron, rýžový nebo vinný ocet) tam i sladké, (třtinový, březový, kokosový cukr nebo med či sirup). Půl litru vřelé vody přivedeme k varu a odstavíme. Přidáme do ní prolisovaný česnek, tenká kolečka mrkve, nasekanou chilli papričku, rybí omáčku, limetkovou šťávu a cukr nebo med (1 lžíci). Necháme zchladnout a uchováme v lednici, můžeme udělat den předem, krásně se rozleží.
Do misky dáme mleté maso, přidáme koření, rybí omáčku a dobře promícháme. Mokrou rukou vytvoříme cca 25 polévkových knedlíčků a zatím je necháme na tácku zakryté stranou. Do rozehřáté pánve dáme sádlo a na něm usmažíme dohněda cibuli nakrájenou na jemné měsíčky. Usmaženou cibuli vyndáme stranou a na témže sádle osmažíme dozlatova masové kuličky.
Zatím nakrájíme na tenké proužky omyté a okapané lístky pak choi nebo čínského zelí. Z cukety, řapíků zelí a mrkve uděláme julienne nudličky (pomocí škrabky, struhadla nebo nožem velmi tenké nudličky). Připravenou zálivku přivedeme opět k varu a zeleninové nudličky v ní cca 2 minuty povaříme. Na suché pánvičce opečeme sekané mandle
Do talířů rozdělíme zeleninové nudličky se zálivkou, přidáme proužky listů pak choi, osmaženou cibuli a osmažené masové kuličky. Vše posypeme nasekanou natí cibulky, lístky koriandru a opečenými mandlemi.