Čokoládovo-mandlový dort
Recepty, DortySuroviny
- 200 g tmavé čokolády s alespoň 60% podílem kakaové hmoty
- 200 g másla (nakrájeného na kousky + na vymazání formy)
- 1 lžíce instantní kávy
- 170 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/4 lžičky sody
- 200 g přírodního cukru typu muscovado
- 200 g přírodního krupicového cukru
- 25 g tmavého kakaa holandského typu nebo tzv. cukrářského kakaa
- 3 středně velká vejce
- 75 ml (5 lžic) podmáslí
- strouhaná čokoláda nebo čokoládové hoblinky na ozdobu
- 175 g drcených mandlí
- Na polevu:
- 200 g kvalitní tmavé čokolády (viz výše) - nalámané
- 280 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce přírodního krupicového cukru
Postup Čokoládovo-mandlový dort
Postup přípravy receptu
-
Kruhovou dortovou formu s odnímatelným dnem vymastěte a dno vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 160°C, horkovzdušnou na 140 °C. Čokoládu nalámejte do kastrůlku, přidejte máslo a kávu, rozpuštěnou ve 120 ml vroucí vody. Prohřívejte, až se čokoláda a máslo rozpustí, ale nezahřívejte příliš.
Mezitím promíchejte v míse mouku, prášek, sodu, cukr a kakao tak, aby ve směsi nebyly žádné žmolky. V jiné misce smíchejte vejce s podmáslím.
Rozpuštěnou čokoládu a vaječnou směs promíchejte s moukou, aby vznikla hladká, polotekutá směs.Na konec přidáme drcené mandle a promícháme. Vlijte do formy a pečte zhruba hodinu a půl. Do středu korpusu vpíchněte špejli;neulpí-li na ní vlhké drobečky, je upečeno. Praskliny na povrchu nevadí –zakryje je poleva. Korpus nechte vychladnout (trochu klesne), vyklopte na drátěnou podložku a sejměte formu.
Vychladlý korpus podélně rozřízněte na dva až tři díly. Čokoládu na polevu dejte do misky. V kastrůlku zahřejte smetanu s cukrem k bodu varu, přelijte přes čokoládu a promíchejte dohladka. Trochou polevy spojte díly korpusu, zbytkem dort přelijte a po stranách polevu uhlaďte širokým nožem.
Ozdobte podle vaší fantazie. V chladu vydrží dort vláčný a šťavnatý tři až čtyři dny.