Žitný chléb podle Lucasinky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

350 g celozrnné mouky
225 g žitné mouky
115 g bílé chlebové mouky
475 ml vody
2 lžíce tekuté Melasy
1,5 lžičky soli
7 g sušeného droždí
špetka cukru

Postup přípravy receptu

  1. Všechny druhy mouky smícháme ve větší míse. Uprostřed uděláme důlek, nasypeme sušené droždí, špetku cukru a na straně mísy nasypeme sůl. Vodu ohřejeme, vmícháme melasu a postupně zapracujeme do sypké směsi.

  2. Vypracujeme pevné nelepivé těsto, které zakryjeme čistou utěrkou a dáme na teplé místo vykynout. Jakmile těsto zdvojnásobí svou velikost (zhruba po 1 hodině), přesuneme těsto na mírně pomoučněný vál, znovu propracujeme a vytvarujeme bochník.

  3. Ten přendáme na plech vyložený pečícím papírem, zakryjeme a necháme ještě 30 minut kynout. Poté jej vložíme do trouby, kterou jsme vyhřáli na 200°C a pečeme 30-40 minut (podle velikosti bochníku). Necháme vychladit na mřížce. Během pečení můžeme potírat vodou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!