Kváskový chléb podle Jany

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

300 g žitné chlebové mouky (poměr mouky žitná 1:1 pšeničná)
300 g pšeničné chlebové mouky
2 lžička soli
2 lžička kmínu
1-2 lžíce kvásku
300 ml vlažné vody (opět poměr žitné mouky 1:1 vlažné vody)

Postup přípravy receptu

  1. Večer smícháme 2 lž. kvásku 300 g žitné mouky a 300 ml vody, přes noc necháme 10-12 hodin kvasit přikryté igelitem (druhý den je těstíčko řidší pórovité, s bublinkami a příjemně voní).

  2. Pak přidáme mouku pšeničnou chlebovou (smíchanou se solí) a cca 100 ml vody (opatrně, přilévat raději pomalu) a vymícháme husté téměř nelepivé těsto.

  3. Necháme kynout v míse přikryté igelitem 2-3 hodiny (dokud nezdvojnásobí objem).

  4. Překlopíme na lehce pomoučněný vál, propracujeme a vytvarujeme bochánek, vložíme do ošatky vysypané hladkou moukou smíchanou s kukuřičným škrobem.

  5. Opět necháme 1-1,5 hodiny kynout přikryté igelitem.

  6. Dobře vykynuté těsto poznáme tak, pokud vtlačíme důlek prstem a těsto se vrací velmi pomalu nahoru, je těsto správně vykynuté.

  7. Troubu i s plechem vyhřejeme na 250°C.

  8. Chléb opatrně překlopíme z ošatky na rozpálený lehce pomoučněný plech, vložíme do trouby, zastříkáme horkou vodou z rozprašovače.

  9. 10 minut pečeme na 250°C, poté snížíme na 200°C a podle velikosti chleba pečeme 25-35 minut. Během pečení jednou otáčím.

  10. Upečený chléb má hnědou kůrku nahoře i zespod a při zaklepání zespodu zní dutě.

  11. Necháme vychladnout na mřížce.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!