Kváskový chléb podle Jany
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 300 g žitné chlebové mouky (poměr mouky žitná 1:1 pšeničná)
- 300 g pšeničné chlebové mouky
- 2 lžička soli
- 2 lžička kmínu
- 1-2 lžíce kvásku
- 300 ml vlažné vody (opět poměr žitné mouky 1:1 vlažné vody)
Postup Kváskový chléb podle Jany
Postup přípravy receptu
-
Večer smícháme 2 lž. kvásku 300 g žitné mouky a 300 ml vody, přes noc necháme 10-12 hodin kvasit přikryté igelitem (druhý den je těstíčko řidší pórovité, s bublinkami a příjemně voní).
Pak přidáme mouku pšeničnou chlebovou (smíchanou se solí) a cca 100 ml vody (opatrně, přilévat raději pomalu) a vymícháme husté téměř nelepivé těsto.
Necháme kynout v míse přikryté igelitem 2-3 hodiny (dokud nezdvojnásobí objem).
Překlopíme na lehce pomoučněný vál, propracujeme a vytvarujeme bochánek, vložíme do ošatky vysypané hladkou moukou smíchanou s kukuřičným škrobem.
Opět necháme 1-1,5 hodiny kynout přikryté igelitem.
Dobře vykynuté těsto poznáme tak, pokud vtlačíme důlek prstem a těsto se vrací velmi pomalu nahoru, je těsto správně vykynuté.
Troubu i s plechem vyhřejeme na 250°C.
Chléb opatrně překlopíme z ošatky na rozpálený lehce pomoučněný plech, vložíme do trouby, zastříkáme horkou vodou z rozprašovače.
10 minut pečeme na 250°C, poté snížíme na 200°C a podle velikosti chleba pečeme 25-35 minut. Během pečení jednou otáčím.
Upečený chléb má hnědou kůrku nahoře i zespod a při zaklepání zespodu zní dutě.
Necháme vychladnout na mřížce.