Žemlovo - játrový knedlík
Recepty, PřílohySuroviny
- 4 housky nebo jiné bílé pečivo 200 g
- 200 g kuřecích jater
- 15 g sádla nebo oleje
- 20-25 g cibule
- sůl
- mletý pepř
- 3 velké stroužky česneku - i více dle chuti
- majoránka
- zhruba 150 ml mléka
- 2 větší vejce
- 40 g hrubé mouky
Postup Žemlovo - játrový knedlík
Postup přípravy receptu
-
Na tuku necháme zpěnit cibuli, přidáme na menší kousky nakrájená játra a chvíli za častého míchání restujeme a pak necháme trošku zchladnout.
Pečivo nakrájíme na kostky, zvlhčíme mlékem s rozkvedlanými žloutky, mléko si dáme dle potřeby, může ho být i trošku víc. Pečivo je lepší použít den staré ale vláčné.
Pak přidáme játra, sůl, prolisovaný česnek, mletý pepř, majoránku, mouku a sníh z bílků.
Vše smícháme a hmotu buď dáme do sáčku na přípravu tlačenky o menším průměru nebo na vaření použijeme fólii, jako v mém případě.
Folii si rozprostřeme na zvlhčenou pracovní desku - neklouže, dáme na ni hmotu do tvaru podlouhlé šišky, pevněji smotáme a konce zakroutíme nebo svážeme. Vložíme do vařící vody a vaříme podle velikosti zhruba 20 - 25 minut, jednou v průběhu varu otočíme.
Pak knedlíky vyjmeme a fólii odstraníme - rozřízneme.