Kuřecí roláda s žemlovou nádivkou

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

Nádivka:
2 starší rohlíky nebo housky
mléko nebo vývar
1 vejce
hrst hrášku - čerstvý nebo mražený
hrst na kostičky pokrájené mrkve
100 g slaniny nebo uzené šunky
1-2 stroužky česneku
sůl
pepř mletý
muškátový oříšek - špetka
Dále:
1 ks kuře cca 1,5 kg, vykostěné
máslo

Postup přípravy receptu

  1. Plát vykostěného kuřete osolíme z obou stran, rozložíme na stůl, kůží dolů a poklademe žemlovou směsí - nádivkou. Plát masa opatrně, ale pevně zarolujeme, zpevníme buď provázkem nebo zabalíme do máslem potřeného alobalu, dáme do pekáčku, přidáme lžíci másla, podlijeme troškou vody a pečeme nejprve zaklopené, zhruba 40 minut, v předehřáté troubě na 190 stupňů. Poté odklopíme a dopékáme dozlatova, za občasného přelití výpekem. Pokud roládu pečeme v alobalu, po 45-ti minutách pečení ho opatrně sundáme a dopékáme dozlatova již bez něj, kdy roládu přeléváme výpekem a případně podléváme.

  2. Nádivka: starší pečivo pokrájíme na kostičky, dáme do mísy a pokropíme mlékem nebo vývarem dle potřeby (cca 120 ml) a necháme zvlhnout. Pak přidáme rozšlehané vejce, hrst hrášku a drobně pokrájené mrkve, pokrájenou libovější slaninu nebo uzenou šunku, dochutíme solí, pepřem rozetřeným česnekem a špetkou muškátového oříšku. Vše řádně promícháme a rozprostřeme na plát kuřecího masa.

  3. Roládu po upečení a vyndání z trouby, necháme alespoň 5 minut odležet, poté sundáme provázek, pokrájíme na plátky a podáváme s vařeným bramborem, bramborovou kaší, čerstvým chlebem, zeleninovým salátem...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!