Kachna se žemlovo-zeleninovou nádivkou
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- kachna +- 2 kg
- 2,5 housky z předešlého dne (nebo rohlíky)
- 1 větší vejce
- 120-150 ml mléka, dle vodnatosti cukety
- sůl dle chuti
- pepř mletý dle chuti
- muškátový květ - není nutný
- 80 g cukety i se slupkou (nebo dýně)
- 50 g červené papriky
- 3 stroužky česneku
- 2 jarní cibulky
- 1 cibule - velká
- drcený kmín nebo celý
Postup Kachna se žemlovo-zeleninovou nádivkou
Postup přípravy receptu
-
Kachnu důkladně očistíme a dobře osolíme na povrchu i uvnitř. Takto připravenou ji necháme přes noc odležet.
Rohlíky nebo žemle nakrájíme na kostičky a necháme nasucho opéct dozlatova v troubě nebo na pánvi. Po zchladnutí nasypeme do mísy, zalijeme mlékem, promícháme a necháme nasáknout.
K nasáklým rohlíkům přidáme rozšlehané vejce, hrubě nastrouhanou cuketu a nasekaný česnek, drobně pokrájenou papriku a cibulky i s částí zelené natě, osolíme, ochutíme kořením dle chuti a promícháme.
Kachnu před plněním vyndáme alespoň o hodinu až dvě dříve z chladničky. Připravenou nádivkou kachnu naplníme, otvor kachny zpevníme nití nebo jehlicemi a položíme do pekáče na silnější plátky pokrájené větší cibule, která zabrání přilepení kůže ke dnu. Je také možné dát kachnu na mřížku vytvořenou ze špejlí.
Kachnu podlijeme troškou vody, pokmínujeme dle chuti a zaklopíme. Vložíme do předehřáté trouby na 160-170 stupňů a pečeme cca 2 - 2,5 hodiny. Poté odklopíme, kachnu obrátíme a za občasného podlití dál pečeme zakrytou zhruba další hodinu. Po hodince odklopíme a za občasného podlití a přelití výpekem dopékáme dozlatova, dle potřeby můžeme kachnu ještě otočit.
Hotovou kachnu vyndáme a necháme na kamnech cca 5 minut odpočinout, pak porcujeme a podáváme.
Podáváme s knedlíkem dle chuti, s červeným nebo bílým dušeným zelím, případně s dušenou sladkokyselou červenou řepou, to už záleží na chuti každého.