Žemlovka s jablky, tvarohem a pudinkem
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- 4 rohlíky z předešlého dne
- 500 ml mléka
- 1 vejce
- 2 větší jablka
- 2 hrsti hrozinek
- 1 lžička mleté skořice
- 1 tučný tvaroh ve vaničce
- 1 vejce
- 2 lžíce cukru krupice
- 1 lžíce bramborového škrobu
- 1 malinový pudink v prášku (nebo jiný)
- 2 lžíce krystalového cukru
- 450 ml mléka
- 1 lžíce rozehřátého másla nebo Hery
- moučkový cukr na posypání
Postup Žemlovka s jablky, tvarohem a pudinkem
Postup přípravy receptu
-
Formu na pečení vymažeme máslem, nebo tukem.
Celé vejce rozmícháme s cukrem a škrobem, poté vmícháme tvaroh. Jablka rozkrojíme, vykrojíme jádřinec, okrájíme slupku a poté nastrouháme na slzičkovém struhadle. V 500 ml mléka rozšleháme vejce. Rohlíky nakrájíme na plátky a dáme je do mléka. Mírným stlačením o stěnu nádoby plátek zbavíme přebytečného mléka. Plátky rohlíků vyložíme dno i boky formy, poklademe nastrouhanými jablky, posypeme skořicí a spařenými hrozinkami.
Uvaříme pudink ve 450 ml mléka obvyklým způsobem. Na jablka dáme tvaroh, povrch trochu uhladíme a zalijeme horkým pudinkem. Celý povrch žemlovky zakryjeme v mléce namočenými plátky rohlíků, pokapeme rozpuštěným máslem a formu vložíme do předehřáté trouby.
Pečeme při 170°C asi 60 minut.