Zelňačka s kroupami
Recepty, PolévkySuroviny
- 500 g kysaného zelí (sáček)
- 100 g předem namočených drobných krup
- 1 cibule
- papriková nebo jiná pikantní klobása
- 1 lžíce sladké papriky
- rovná lžíce hladké mouky
- zakysaná smetana podle chuti
- cca 1,5 l vepřového nebo uzeného vývaru
- olej nebo sádlo
- bobkový list
- sůl
- pepř
- cukr
Postup Zelňačka s kroupami
Postup přípravy receptu
-
Kroupy zalijeme části vývaru a dáme vařit. Po zhruba deseti minutách přidáme překrájené zelí bez nálevu (ten uchováme) a koření. vaříme téměř doměkka. Podle potřeby dolijeme vývar.
Mezitím na tuku opečeme nakrájenou klobásu. Vytáhneme ji a dáme do polévky. Do vypečeného tuku přisypeme cibuli nakrájenou na drobno a necháme zesklovatět.
K cibuli přidáme papriku a po zamíchání mouku. Chvíli restujeme a jíšku přidáme do polévky. Polévku vaříme ještě asi 10 minut a na závěr ji dochutíme, přidáme smetanu a už jen krátce prohřejeme.