Zelná pečeně
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 750 g kysaného zelí nebo střední hlávka bílého zelí
- 1 větší cibule
- 250 g mletého masa (měla jsem hovězí)
- 125 g prorostlé slaniny nebo uzeného bůčku
- 5 tvrdších housek
- 4 celá vejce
- 0,5 dcl mléka
- sůl
- pepř
- kmín
- sádlo
- strouhanka
Postup Zelná pečeně
Postup přípravy receptu
-
Kysané zelí uvaříme, slijeme vodu a nakrájíme najemno. Pokud použijeme čerstvé zelí, rozčtvrtíme ho, asi 15 minut povaříme, vychladlé a okapané rovněž nakrájíme najemno.
Housky nakrájíme na malé kousky a pokapeme mlékem (housky nesmí být moc vlhké).
Vejce rozšleháme a nalijeme na hmotu z housek a vše dobře promícháme. Je lepší si tuto hmotu připravit 1 hodinu dopředu, aby se uležela.
Cibulku a slaninu nakrájíme na nadrobno a s mletým masem osmažíme. Zelí a maso přidáme k houskám, osolíme, přidáme pepř a kmín.
Promícháme a vzniklou směs dáme do formy vymazané sádlem a posypané strouhankou.
Necháme péct při teplotě 180°C cca 50 minut. Ke konci pečení (10 minut) jsem snížila teplotu na 150°C. Povrch byl krásně křupavý.