Rybka závojnatka

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

200 g vody
40 g oleje
380 g hladké mouky
1,5 lžičky soli
9 g čerstvého droždí
vejce na potření
olivy s papričkou

Postup přípravy receptu

  1. Ve vlažné vodě rozmícháme droždí a necháme asi 10 minut stát. Přidáme zbytek surovin a vymísíme pružné těsto, které necháme nakynout (přibližně hodinu).

  2. Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme a rozdělíme na 7-8 kousků a z každého uděláme bulku, kterou necháme 5 minut odpočinout.

  3. Každou bulku rozválíme a nařízneme podle fotky. Polovinu plátku přehneme přes druhou, prsty lehce roztáhneme budoucí pírka, hubičku prsty smáčkneme do špičky, na oko nastříhneme dírku a do ní vtlačíme polovinu olivy.

  4. Všechny rybky naskládáme na plech s pečícím papírem nebo fólií, necháme vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme dozlatova (200 °C/cca13-16 minut).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!