Špaldový chléb se zakysankou
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Rozkvas:
- 25 g kvásku
- 120 g (ml) vody
- 120 g žitné chlebové mouky
- Dále:
- 70 g (ml) vody
- 160 g zakysané smetany
- 1,5 lžičky soli
- 250 g špaldové hladké mouky
- 100 g hladké mouky
- trocha kmínu nebo chlebového koření
Postup Špaldový chléb se zakysankou
Postup přípravy receptu
-
Asi 10 hodin předem smícháme suroviny na rozkvas a zakryté necháme v teple vykvasit.
K hotovému rozkvasu přidáme zbylé suroviny a vymísíme těsto, které necháme kynout v teple (asi 2 hodiny).
Na lehce pomoučené desce pomocí stěrky (karty) zformujeme bochník, který dáme kynout do ošatky nebo (jako já) do fólií vyloženého cedníku.
Po nakynutí chleba přemístíme do remosky, nařízneme a upečeme (asi 40-50 min).