Naducánky s medovým máslem
Recepty, MoučníkySuroviny
- 400 g polohrubé mouky
- 4 vejce
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky cukru
- 200 g másla
- 150 ml mléka
- špetka muškátového oříšku
- 30 g čerstvého droždí
- 1 vejce na potření
- mák na posyp
- Medové máslo:
- máslo
- med v poměru 1:1
Postup Naducánky s medovým máslem
Postup přípravy receptu
-
Z mléka, cukru, droždí a trochy mouky umícháme kvásek. Necháme ho asi 15 minut v teple vzejít.
Do mísy dáme mouku, přisypeme sůl, vklepneme vejce, špetku muškátového oříšku, přidáme studené ztuhlé máslo nastrouhané na hrubé slzy a vykynutý kvásek. Zaděláme hladké těsto, zakryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout. Těsto je mastné a dost se lepí, proto si pracovní desku dobře posypeme moukou a vykynuté těsto ještě dobře propracujeme. Pak ho rozdělíme na stejně velké kousky a z každého utvoříme hladký bochánek.
Bochánky naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme je asi 20 minut kynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a lehce posypeme mákem. Pečeme je při 180°C asi 15 minut dozlatova. Bochánky podáváme s medovým máslem.
Medové máslo: změklé máslo dobře smícháme s medem a před podáváním necháme vychladit. Máslo a med použijeme ve stejném váhovém poměru. Použila jsem 80 g másla a 80 g medu.