Naducánky s medovým máslem

Recepty, Moučníky

Suroviny

400 g polohrubé mouky
4 vejce
1/2 lžičky soli
2 lžičky cukru
200 g másla
150 ml mléka
špetka muškátového oříšku
30 g čerstvého droždí
1 vejce na potření
mák na posyp
Medové máslo:
máslo
med v poměru 1:1

Postup přípravy receptu

  1. Z mléka, cukru, droždí a trochy mouky umícháme kvásek. Necháme ho asi 15 minut v teple vzejít.

  2. Do mísy dáme mouku, přisypeme sůl, vklepneme vejce, špetku muškátového oříšku, přidáme studené ztuhlé máslo nastrouhané na hrubé slzy a vykynutý kvásek. Zaděláme hladké těsto, zakryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout. Těsto je mastné a dost se lepí, proto si pracovní desku dobře posypeme moukou a vykynuté těsto ještě dobře propracujeme. Pak ho rozdělíme na stejně velké kousky a z každého utvoříme hladký bochánek.

  3. Bochánky naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme je asi 20 minut kynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a lehce posypeme mákem. Pečeme je při 180°C asi 15 minut dozlatova. Bochánky podáváme s medovým máslem.

  4. Medové máslo: změklé máslo dobře smícháme s medem a před podáváním necháme vychladit. Máslo a med použijeme ve stejném váhovém poměru. Použila jsem 80 g másla a 80 g medu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!