Zeleninová omáčka
Recepty, OmáčkySuroviny
- 1 cibule
- 200 g mrkve
- 100 g celeru
- 150 g řapíkatého celeru
- 100 g pórku
- cca 8 kuliček nového koření (nebo mleté)
- 2 bobkové listy
- sůl
- mletý pepř
- cca 500 ml zeleninového vývaru nebo vody
- 200 ml smetany ke šlehání
- hladká mouka na zahuštění
- 50 g másla
- 1 lžíce oleje
Postup Zeleninová omáčka
Postup přípravy receptu
-
Na rozpuštěném másle s olejem osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, přidáme na nudličky pokrájenou mrkev s celerem a smažíme lehce dorůžova. Pak přisypeme na plátky pokrájený pórek s řapíkatým celerem, koření a ještě krátce vše smažíme.
Vše zalijeme cca půllitrem vývaru, osolíme a povaříme do změknutí zeleniny. Následně vlijeme smetanu, provaříme, zahustíme troškou záklechtky (hladká mouka s vodou) dle požadované hustoty, vše ještě provaříme za občasného promíchání, dle chuti dochutíme solí, cukrem a octem. Z omáčky vybereme kuličky nového koření a bobkové listy.
Podáváme s knedlíkem nebo bramborami.
Kdo se neobejde bez masa, může přidat do omáčky prohřát vařené hovězí, drůbeží nebo vepřové maso.