Zeleninová fazolačka
Recepty, PolévkySuroviny
- asi 18-20 dkg bílých fazolí
- 2 bobkové listy
- hrst sušených hub
- 50 g másla
- 1 cibule
- 40 g hladké mouky
- 2 mrkve
- asi 20 dkg brokolice růžičky
- 2 brambory
- 2 stroužky česneku
- pepř
- majoránka
- sůl
Postup Zeleninová fazolačka
Postup přípravy receptu
-
Fazole zalijeme vodou a necháme asi 4 hodiny bobtnat. Pak je i s bobkovým listem uvaříme a ke konci vaření i osolíme. Scedíme a vývar si ponecháme.
Houby zalijeme vodou a také necháme nabobtnat. Z másla a pokrájené cibule a mouky si uděláme jíšku. Zalijeme ji asi 1200 ml vývaru z fazolí a rozšleháme (máme-li vývaru méně, doplníme vodou).
Do polévky přidáme houby a pozvolna vaříme. Mrkev a brambory oloupeme, pokrájíme a po 10 minutách varu přidáme do polévky. Když je zelenina téměř měkká, přidáme fazole a na drobné růžičky rozebranou brokolici.
Dochutíme česnekem a majoránkou. Dosolíme, opepříme a necháme ještě chvilku povařit. Podáváme jako sytou polévku, samostatné jídlo třeba k večeři.