Zelenina s vejcem z jedné pánve
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 25 g uzené slaniny nebo oleje
- 60 - 80 g kvalitní měkké uzeniny
- 1 středně velká cibule - 80 g
- 200 g mladé cukety
- 1 větší paprika
- 1 - 2 rajčata
- 3 stroužky česneku - dle chuti
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 2 vejce
- čerstvé oregáno nebo petrželka
Postup Zelenina s vejcem z jedné pánve
Postup přípravy receptu
-
Slaninu nakrájíme na menší kostky a na pánvi s nepřilnavým povrchem ji lehce vyškvaříme. Pokud se nám zdá, že máme málo tuku, přidáme malinko oleje. Kdo nechce slaninu, použije jen olej. Přidáme cibuli nakrájenou na proužky a nastrouhaný česnek, lehce orestujeme a vmícháme uzeninu nakrájenou na menší nudličky. Může to být měkký salám, třeba i šunka nebo nějaký párek, špekáček atp. Po chvilce přidáme cuketu nakrájenou na menší hranolky, papriku nakrájenou na proužky a rajčata nakrájená na kousky. Osolíme, lehce opepříme. Zeleninovou směs za občasného promíchání podusíme zhruba 10 minut. Pokud rajčata pustí málo šťávy, tak přidáme malinko vody.
Pak v pánvi zeleninovou směs na dvou místech rozhrneme a do těchto důlků vklepneme vajíčka, mírně je můžeme na povrchu osolit, nebo až pak po dohotovení. Pánev přikryjeme pokličkou a vejce necháme při menším příkonu tepla ztuhnout a to tak, jak máme rádi. Pokličku zbytečně nezvedáme. Po dohotovení povrch posypeme čerstvými bylinkami.
Podáváme s chlebem, ale dovedu si k tomuto jídlu představit i brambory.