Bramborové knedlíky plněné uzeným s cibulkou a čubricou
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- na knedlíky:
- 1000 g uvařených a oloupaných brambor
- 300 g hrubé mouky
- 200 g solamylu
- 2 kl soli
- 2 pl soli do vody na vaření knedlíků
- na náplň:
- 400 g uzených vepřových kostek /Kaufland
- 3 pl osmažené cibulky
- 2 kl koření čubrica
- dále budeme potřebovat:
- 4 pl oleje
- 4 velké cibule
- 2 pl oleje (na omaštění knedlíků po vytažení z vody)
- kl = kávová lžička
- pl = polévková lžíce
Postup Bramborové knedlíky plněné uzeným s cibulkou a čubricou
Postup přípravy receptu
-
Očištěné cibule nakrájíme nadrobno a na 4 lžících oleje osmažíme do zlatavé barvy. 3 lžíce odebereme do náplně a zbytek dáme bokem na posypání hotových knedlíků.
Uzené kostky nameleme na masovém mlýnku, přidáme osmaženou cibuli, čubricu a nejlépe rukou vše pořádně promícháme.
Den předem ve sluce uvařené brambory oloupeme a nameleme na masovém mlýnku(nebo nastrouháme na jemném slzičkovém struhadle). Přidáme mouku, solamyl a sůl a dobře propracujeme(já těsto dělávám ve velké míse,ale můžeme připravit i na pracovní desce).
Do většího, hlubšího hrnce dáme vařit vodu na knedlíky.
Z bramborového těsta vytvoříme válec zhruba 30cm dlouhý. Nakrájíme asi 1,5cm široké plátky, které rukou trošku zploštíme. Do středu každého vložíme náplň, zabalíme a mezi dlaněma vytvarujeme do úhledné šišky.
Takto připravené knedlíky vložíme do vroucí osolené vody. Až nám voda znovu zavaří, plamen ubereme na minimum, vařečkou ode dna promícháme a po vynoření knedlíků vaříme 8 minut.
Knedlíky z vody vybereme do mísy(na zkoušku můžeme vytáhnout 1 knedlík, rozřízneme a zjistíme, není-li kolem náplně mokvavý)pokapeme 2 lžícemi oleje a promícháme. Tím zabráníme slepení a okorání knedlíků. Hotové knedlíky podáváme posypané zbytkem osmažené cibulky, můžeme také podávat s podušeným, hlávkovým, nebo kyselým zelím. Hodí se také ke špenátu.