Italská pizza (Neapol)- 2*30cm
Recepty, PizzySuroviny
- OMÁČKA NA PIZZU:
- 1 lžíce panenského olivového oleje
- 1 nadrobno nakrájený stroužek česneku
- 1 konzerva (400 ml) nakrájených (celých) rajčat
- sůl
- oregano
- TĚSTO:
- 16 g čerstvého droždí
- 270 ml teplé (40 stupňů) vody
- 250 g hladké bílé chlebové mouky !!!
- 120 g polohrubé mouky
- 1 lžička soli
Postup Italská pizza (Neapol)- 2*30cm
Postup přípravy receptu
-
V hrnci na oleji krátce osmažíme česnek, přidáme rajčata a cca 10-15 minut povaříme (pokud máme rajčata celá oloupaná, vidličkou rozmělníme). Odstavíme z plamene, osolíme a přidáme oregano.
Smícháme oba druhy mouky se solí. Droždí nasypeme do teplé vody v míse hnětače, přisypeme asi 1/3 mouky a řádně promícháme. Poté přisypeme zbytek mouky a hnětáme dle typu hnětače asi 5 minut, až je těsto řádně prohnětené je těsto hladké a velmi pružné.
V mikrovlnce ohřejeme skleněnou, nebo kameninovou mísu, vytřeme ji olivovým olejem a vyklopíme do ní připravené těsto. Těsto po krajích vytlačí olej, použijeme silikonovou máslovačku a pomůžeme si s ní udělat z těsta bochánek, který potřeme vytlačeným olivovým olejem. Těsto dáme kynout, až svůj objem alespoň zdvojnásobí.
Potřeme si dlaně olivovým olejem, vezmeme polovinu těsta a mezi dlaněmi uhněteme bochánek, který položíme na pečící papír, postup opakujeme i s druhou polovinou těsta.
Dlaně si potřeme opět olivovým olejem a roztlačíme/roztaháme těsta do průměru 30 cm, můžeme nakonec uhladit těsto např. malým válečkem a ohraničit tak i okraj, jde to i ručně.
Těsto potřeme připravenou omáčkou (cca 1 cm okraj necháme volný) a nazdobíme dle chuti. Posypeme kořením na pizzu (oregano/ bazalka apod.).
Vložíme do trouby vyhřáté alespoň na 240°C (přetáhneme pomocí např. desky pro válení na rozehřátý plech/ kámen v troubě). Na snímku je: Salámová s olivami a sýrem. Havaj - šunka, ananas, sýr.