Vepřový pivovarský gulášek s hrníčkovým knedlíkem

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

500 g vepřové plece nebo libového bůčku
mletý kmín
1 lžíce sádla
1 lžíce hladké mouky
2-3 stroužky česneku
250 ml světlého piva
krajíc staršího chleba
velká cibule
sůl
majoránka
Na knedlíky:
3 housky
1 hrnek a 4 lžíce hrubé mouky
3/4 hrnku mléka
2 vajíčka
sůl
máslo na vymazání hrnku
(asi 3 keramické hrnky)

Postup přípravy receptu

  1. Nakrájenou cibuli orestujeme na sádle dozlatova, přidáme maso pokrájené na kostky, sůl, kmín, majoránku a opečeme. Směs podlijeme pivem a dusíme doměkka. Pak maso vyjmeme, vydušenou šťávu zaprášíme moukou, přidáme drobně natrhaný chléb, zředíme pivem a zvolna necháme vařit.

  2. Omáčku pak rozmixujeme dohladka, přidáme utřený česnek a vložíme měkké maso. Společně necháme projít varem. Dle chuti dosolíme.

  3. Pokrájíme housky na kostičky. Žloutky rozšleháme v mléce. Do mísy dáme mouku se solí, přidáme housky, přilijeme mléko se žloutky a promícháme. Z bílků se špetkou soli ušleháme tuhý sníh, který zlehka vmícháme k nasáklým houskám.

  4. Vymažeme máslem asi 3-4 hrnky a do 3/4 je naplníme těstem. Do hrnce na dno dáme utěrku, vodu přivedeme k varu a naskládáme tam hrnečky s těstem. Na mírném ohni vaříme přiklopené asi 25-30 min. Pak hrnky vyjmeme, chvíli je necháme odstát. Knedlíky vyklopíme a ještě horké pokrájíme na kolečka.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!