Vepřový pivovarský gulášek s hrníčkovým knedlíkem
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 500 g vepřové plece nebo libového bůčku
- mletý kmín
- 1 lžíce sádla
- 1 lžíce hladké mouky
- 2-3 stroužky česneku
- 250 ml světlého piva
- krajíc staršího chleba
- velká cibule
- sůl
- majoránka
- Na knedlíky:
- 3 housky
- 1 hrnek a 4 lžíce hrubé mouky
- 3/4 hrnku mléka
- 2 vajíčka
- sůl
- máslo na vymazání hrnku
- (asi 3 keramické hrnky)
Postup Vepřový pivovarský gulášek s hrníčkovým knedlíkem
Postup přípravy receptu
-
Nakrájenou cibuli orestujeme na sádle dozlatova, přidáme maso pokrájené na kostky, sůl, kmín, majoránku a opečeme. Směs podlijeme pivem a dusíme doměkka. Pak maso vyjmeme, vydušenou šťávu zaprášíme moukou, přidáme drobně natrhaný chléb, zředíme pivem a zvolna necháme vařit.
Omáčku pak rozmixujeme dohladka, přidáme utřený česnek a vložíme měkké maso. Společně necháme projít varem. Dle chuti dosolíme.
Pokrájíme housky na kostičky. Žloutky rozšleháme v mléce. Do mísy dáme mouku se solí, přidáme housky, přilijeme mléko se žloutky a promícháme. Z bílků se špetkou soli ušleháme tuhý sníh, který zlehka vmícháme k nasáklým houskám.
Vymažeme máslem asi 3-4 hrnky a do 3/4 je naplníme těstem. Do hrnce na dno dáme utěrku, vodu přivedeme k varu a naskládáme tam hrnečky s těstem. Na mírném ohni vaříme přiklopené asi 25-30 min. Pak hrnky vyjmeme, chvíli je necháme odstát. Knedlíky vyklopíme a ještě horké pokrájíme na kolečka.