Vegan fish and chips

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

Fish:
1 větší lilek
cca 3 hrnky vývaru
1 plát z mořských řas na sushi rozemletý na prášek
1 polévková lžíce sójové omáčky
šťávu z 1 menšího citronu
2 polévkové lžíce sušeného česneku
cca 2,5 hrnku hladké mouky
3 dl piva
himalájská sůl
pepř
olej na smažení
Majonéza z červené čočky:
1/2 hrnku červené čočky
2 polévkové lžíce plnotučné hořčice (případně kremžské)
2 polévkové lžíce okurkového láku
1/2 malé červené cibule nakrájené na drobno
1/2 čajové lžičky himalájské soli
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Prvně jsem si udělala nálev smícháním vývaru s cca 2/3 prášku z mořských řas (to dá asi lžíci a půl +/-), sójovou omáčkou, polévkovou lžící sušeného česneku a šťávou z 1 menšího citronu.

  2. Lilek jsem oškrábala, nakrájela na zhruba centimetr silné plátky, větší kusy jsem zešikma překrojila, takže to i vypadalo jako kousky ryby, a vložila je do nálevu, kde se marinovaly asi 5 hodin. Když to bude přes noc, taky se nic nestane.

  3. Přípravy ke smažení jsem započala s pečením hranolku, které obvykle připravuji v troubě. Takže když jsem plech s hranolky dala do trouby, připravila jsem si těstíčko. Smíchala jsem hrnek a půl, možná hrnek a ¾ mouky (bylo to spíše od oka) se zbylou lžící sušeného česneku, zbytkem prášku z mořských řas, osolila čajovou lžičkou himalájské soli, řádně opepřila, protože mám ráda pepř, a nakonec jsem to zalila pivem.

  4. Odhadem půl až ¾ hrnku mouky jsem dala na nový talíř. Do pánve jsem nalila vyšší vrstu oleje a dala jej rozpálit. Vždycky jsem si vytáhla pár kousků lilku, z jedné strany je ještě trošku osolila, obalila v mouce a pak v těstíčku. Nechala jsem je okapat a pak šly rovnou na pánev. Smažily se zlehka dozlatova.

  5. Majonéza: Uvařila jsem červenou čočku. Dala jsem ji do mixéru, přidala zbylé ingredience a pořádně promixovala.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!