Žebírka na zelí
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- cca 1 kg vepřových žebírek
- sůl
- pepř mletý nebo drcený kmín, paprika...
- olej
- 450-500 g okapaného kysané zelí
- 70 g rajského protlaku
- cca 1 lžíce cukru krupice, nebo dle chuti
- 1 velká cibule
- 60 g moravské slaniny nebo česnekového boku
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 3 stroužky česneku
Postup Žebírka na zelí
Postup přípravy receptu
-
Žebírka nasolíme a okořeníme dle chuti. Já použil pouze pepř, ale vhodný je i drcený kmín, mletá paprika, česneková pasta... Vše dle vlastní chuti.
Okapané zelí dáme do mísy, přidáme pokrájenou cibuli, nasekaný česnek, pokrájenou slaninu, protlak, papriku, cukr a sůl dle chuti. Vše promícháme a nasypeme do pekáčku, zapékací mísy nebo remosky.
Na zelnou směs naskládáme připravená žebírka, která pokapeme zlehka olejem, zaklopíme a pečeme v předehřáté troubě na 190 stupňů cca 50 - 60 minut. Podlévat není většinou nutné, zelí oslazené malým množstvím cukru, pustí šťávu, ale to už si hravě ohlídáme. Pak odklopíme a dopečeme doměkka a do barvy.
Podáváme s bramborovými noky, knedlíkem, gnocchi nebo jen s chlebem a sklenicí vychlazeného piva.
Zelí podáváme k masu jako přílohu, nebo ho vmícháme do bramborových noků či gnocchi.