Vepřová žebírka s hřiby

Recepty, Houby

Suroviny

1 – 1,5 kg hodně masitých žeber
sůl, pepř, kmín drcený
1,5 palice českého česneku - na každé žebro cca 3 (nebo raději i více)
stroužků, prolisovaného nebo pokrájeného na plátky
1- 2 cibule
asi ½ kg tvrdých hub (pravé mladé hřiby, kováře apod.)
lžíce sádla (lze vynechat).

Postup přípravy receptu

  1. Masitá žebra nebo nízký bůček opereme, osolíme, opepříme a posypeme kmínem a dáme na pekáč, který můžeme vymazat sádlem (je-li maso málo tučné). Potřeme nebo posypeme česnekem, dávám na jedno masité žebro nejméně 3 středně velké stroužky českého česneku. Nakonec posypeme maso na slabá půlkolečka nakrájenou cibulí.

  2. Podlijeme asi 1 - 1,5 dl vody, zaklopíme nebo zakryjeme alobalem (který pečlivě přitiskneme okolo pekáče) a pečeme asi ¾ hodiny při teplotě 190ºC. Pak maso odkryjeme, přidáme do výpeku tvrdé houby – malé necháváme vcelku, trochu větší půlíme nebo čtvrtíme.

  3. Pečeme ještě asi 20 minut, většinou už nepodléváme, houby pustí tekutiny dost. Maso během pečení neotáčím (kvůli česneku a cibuli), jenom po odkrytí pečlivě a často přelévám výpekem a hlídám, aby se náhodou česnek nebo cibule nepřipálila.

  4. Podáváme s bramborami, hodí se vařené, šťouchané, kaše apod., nebo jenom s tmavým chlebem. Zeleninový salát nesmí chybět.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!