Zapečený lilek z Albert magazínu
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 1-2 lilky záleží, kolik porcí budeme dělat (z 1 tak pro 1 osobu)
- olivový olej
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 chilli paprička
- 1 lžíce sojové omáčky
- špetka skořice
- 1 konzerva loupaných rajčat
- 2 lžíce petrželové natě hladkolisté
- sůl
- pepř
Postup Zapečený lilek z Albert magazínu
Postup přípravy receptu
-
Lilek-já použila jen jeden, nakrájíme na plátky cca 1/2 cm široké. Každý posolíme, necháme chvíli vypotit, pak je otřeme papírovou utěrkou. Upravené plátky opečeme dohněda na olivovém oleji a dáme je bokem (podle potřeby můžeme trochu oleje přidat).
V druhé pánvi opečeme nadrobno nakrájenou cibuli, asi 5 minut na mírnějším ohni, přidáme na plátky nakrájené 3 stroužky česneku, nasekanou chilli papričku, špetku skořice a sůl. Vše opékáme asi minutu.
Přidáme na kostičky nakrájená loupaná rajčata z konzervy a vaříme ještě asi 5 minut, směs trochu zhoustne. Do této směsi, která už je mimo zdroj tepla, přidáme asi 1 lžíci nasekané petrželky.
Do nádoby - vhodné do trouby dáme na dno trochu rajčatové směsi, na to plátky opečeného lilku, opět směs a nakonec lilky. Přikryjeme alobalem a dáme zapéct do trouby rozehřáté na 180 st. na cca 30-40 min. Na talíři ozdobíme lístky petrželky. Konzumujeme s opečeným pečivem, popřípadě jen tak, samotné.