Zapečená makrela s paprikou a rajčaty
Recepty, RybySuroviny
- 200 g opečené nebo uzené makrely
- 250 g brambor
- 1 zelená pálivá paprika
- 4 jarní cibulky – pouze bílou část
- 1 soudkové rajče
- 1 lžíce másla
- 2 špetky oregana
- 1 špetku bazalky
- 1 špetka mletého kmínu
- 3 špetky soli
- 1 vejce
- 200 ml smetany
- 40 g goudy
Postup Zapečená makrela s paprikou a rajčaty
Postup přípravy receptu
-
Brambory předvaříme ve slupce, asi 5 minut. Cibulku nakrájíme nadrobno, papriku, zbavenou semínek, napříč na kolečka. Oloupané brambory rozkrojíme podélně na čtvrtiny a pak je napříč nakrájíme na drobnější kousky.
Na pánvi rozpustíme máslo a dáme zesklovatět cibulku. Přidáme papriku a brambory. Osolíme, přidáme špetku kmínu, bazalky a oregana. Promícháme a na mírném ohni dusíme 5 minut zakryté poklicí.
Část směsi brambor dáme do zapékací misky. Na ni položíme kousky makrely zbavené všech kostí i kůže a překryjeme na kolečka nakrájeným rajčetem. Tuto vrstvu překryjeme zbývající částí směsi brambor. Dáme do spodní části trouby předehřáté na 200 °C a pečeme 20 až 25 minut.
Ve smetaně rozšleháme vejce a přidáme nadrobno nakrájenou goudu. Směsí zalijeme makrelu s bramborami. Vrátíme do trouby a pečeme ještě 20 minut. Pak posypeme špetkou oregana a necháme péct 5 minut.
Podáváme s kyselou okurkou.