Zapečená cuketa / lilek s mletým masem a mozzarellou
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- Mletá směs:
- 600 g mletého masa dle chuti: vepřové, drůbeží, hovězí
- 1 velká cibule
- cca 3 stroužky česneku
- hrst bazalky
- 1 plechovka rajského protlaku - 120 gramů
- cca 1 lžička cukru
- sůl
- pepř mletý
- olej
- Dále:
- cca 1 kg mladé neloupané cukety, dle potřeby
- 250 g okapané Mozzarelly
- olej nebo máslo na vymazání pekáčku
- parmezán na posypání, nemusí být
Postup Zapečená cuketa / lilek s mletým masem a mozzarellou
Postup přípravy receptu
-
Na trošce oleje osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata. K cibuli přidáme maso a smažíme do jeho rozmělnění (pomoci si můžeme šťouchadlem na brambory, jde to raz dva). Maso osolíme, opepříme, přidáme nasekaný česnek, hrstku pokrájených lístků bazalky, protlak a plnější lžičku cukru. Vše ještě společně smažíme do rozvonění.
Cuketu pokrájíme na plátky zhruba centimetr silné a vyskládáme jimi dno olejem vytřeného pekáčku nebo zapékací mísy. Na cuketu nasypeme polovinu mleté směsi, na kterou poklademe polovinu na plátky pokrájené mozzarelly a tu zakryjeme opět vrstvou o maličko tenčích plátků cukety. Následuje vrstva zbylé mleté směsi, vrstva mozzarelly a můžeme pekáček zaklopit.
Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 30 minut, kdy po 20-25 minutách odklopíme a dopečeme dozlatova. Pokud zvolíme místo cukety lilek, postup přípravy zůstává stejný, vypotit ho nenecháváme, není to potřeba. Zapékat můžeme i v remosce, doba pečení je cca 40 minut.
Po upečení nandáme na talíře, posypeme parmezánem a podáváme. Pokrm je výborný i zastudena.
Kdo si chce připravit bezmasou verzi, použije sojový granulát místo mletého masa. Postup přípravy zůstává stejný.