Cikánská pečeně z hovězího masa
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 2 kg zadního hovězího masa v celku
- 100 g slaniny v celku, nakrájené na proužky
- 1 malý rajčatový protlak
- 1 malá sklenka leča
- 1 čerstvá paprika zelená i červená
- 2 kyselé okurky
- 1 velká cibule
- 0,5 l hovězího vývaru
- sádlo
- sůl, pepř
Postup Cikánská pečeně z hovězího masa
Postup přípravy receptu
-
Nejprve nakrájíme slaninu na dlouhé pásky a prošpikujeme hovězí maso. Maso osolíme a opepříme ze všech stran. Do pekáče dáme 2 lžíce sádla, maso ze všech stran opečeme a vyjmeme.
Do výpeku přidáme kousky slaniny na kostičky a cibuli na jemno, orestujeme. Vrátíme maso zpět, přidáme lečo a protlak. Přilijeme vývar a maso vložíme do trouby na 2 hodiny na 180 °C. Kontrolujeme a podle potřeby podléváme vývarem. Ke konci přidáme papriku na kousky a necháme lehce podusit, aby byla na skus.
Do šťávy nakrájíme na slabé nudličky okurky. Dochutíme solí a pepřem, pokud máme rajčata kyselejší, můžeme malinko přisladit. Maso před podáváním nakrájíme na plátky. Podáváme s rýží.