Žampionové rizoto s mrkvičkami na karamelu s chilli
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- Rizoto:
- 0,2 l rýže Basmati
- 200 g žampionů
- 0,3 l zeleninového vývaru
- 1/2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 menší mrkev
- majoránka
- sůl
- pepř podle chuťi
- 30 g parmezánu
- 30 g másla
- Mrkvičky:
- 300 g baby mrkviček
- 1 chilli paprika malá
- 1 lžíce cukru
- sůl
- pepř podle chuťi
- 1/4 limetky
- 20 g másla
- 0,15 l bílého vína
- petržel
Postup Žampionové rizoto s mrkvičkami na karamelu s chilli
Postup přípravy receptu
-
Připravíme pánev, na které necháme rozpustit máslo. Přidáme na jemno nakrájenou cibuli, opečeme do zlata. Pak dáme utřený česnek a na jemno nakrájené žampiony. Orestujeme a přidáme rýži, kterou také orestujeme. Přidáme koření a podlijeme vývarem. Občas promícháme, aby se rýže nepřilepovala k pánvi.
Mezitím necháme zkaramelizovat v hrnci cukr. Přidáme chilli, máslo a mrkve a podléváme vínem. Necháváme dusit 15 minut. Nakonec přidáme jemně nasekanou petržel, promícháme. Rýži po 20 minutách dušení vypneme. Na závěr do rizota vmícháme jemně nastrouhaný parmezán.