Zabíjačkové kynuté knedlíky plněné prejtem, jitrnicí nebo jelitem
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- Těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 0,5 kostky droždí
- špetka cukru krupice
- sůl
- cca 250 ml vlažné vody
- Dále:
- jitrnice
- světlý nebo tmavý prejt
- jelita
Postup Zabíjačkové kynuté knedlíky plněné prejtem, jitrnicí nebo jelitem
Postup přípravy receptu
-
Do mísy nasypeme mouku, do které uděláme důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, posypeme cukrem a zalijeme polovinou vody. Trochu promíchneme a necháme droždí vzejít. Poté přidáme sůl, zbylou vodu (dle potřeby) a vypracujeme vláčné těsto, které necháme v teple pod utěrkou nakynout.
Pak opět propracujeme a rozdělíme na několik stejně velkých bochánků, ty na pomoučněném stole zploštíme, naplníme kouskem prejtu, jitrnice nebo jelita. Knedlíky pevně uzavřeme, položíme na pomoučněný stůl uzavřenou stranou a necháme ještě cca 10 minut kynout.
Pak knedlíky naházíme do vroucí vody a za občasného promíchání vaříme cca 5-6 minut - dle velikosti a tloušťky knedlíků. Nejlepší je zkusit jeden knedlík vyndat, roztrhnout kousek těsta, a tak vidíme, zda je, či není hotový.
Po uvaření vyndáme a ihned propícháme vidličkou nebo špejlí, aby pára vyšla ven, aby se knedlíky nesrazily.
Podáváme s osmaženou cibulkou, se zelím kysaným nebo dušeným, dušeným špenátem nebo dušenou řepou.