Vypečené krokety (s ostrou rajčatovou omáčkou)

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

Na krokety:
1 střední květák
2 vejce
3 uvařené brambory
50 g Nivy
1 Hermelín
50 g Poličanu (nemusí být)
3 lžíce hladké mouky
3 lžíce krupičky
strouhanka
pažitka
petrželka
koření Kucharek - Chuť léta
olej na pekáček
Na omáčku:
olivový olej
červená cibule
česnek
feferonka
rajčata
balzamikový ocet
sůl
citronové oregano
citronový tymián

Postup přípravy receptu

  1. Květák rozebereme na růžičky a uvaříme do měkka. Necháme prochladnout, dáme do mísy, přidám uvařené, oloupané brambory a rozmačkáme (nejlépe to jde šťouchadlem na brambory).

  2. Přidáme vejce, nastrouhané sýry a salám, mouku, krupičku, koření a bylinky a promícháme. Přidáme tolik strouhanky, aby hmota držela a podle chuti dokořeníme.

  3. Tvarujeme krokety, které poskládáme na pekáček, jehož dno jsme vytřeli trochou oleje. Kroketky svrchu ještě postříkáme olejem ve spreji nebo je v pekáčku každou otočením v oleji trochu vykoupeme. Dáme péct do trouby na 220°C, průběžně kontrolujeme a otáčíme.

  4. Mezitím připravíme omáčku tak, že na oleji osmahneme cibuli, plátky česneku, feferonku, přidáme rajčata a chvíli dusíme. Dochutíme balzamikovým octem, solí a necháme mírně odpařit.

  5. Přihodíme posekané bylinky a chvíli prohřejeme. Na talíř dáme salsu a na ni položíme opečené kroketky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!