Vypečené pletýnky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 500 g celozrnné pšeničné mouky
- 250 ml obilného mléka OvesMilk (sušený nápoj + voda dle návodu)
- 1 vejce
- 21 g droždí
- 2 lžičky soli
- 1/2 lžičky fruktosy
- 1 vejce na potření
- mák
- sezam
Postup Vypečené pletýnky
Postup přípravy receptu
-
Do velké mísy prosejeme mouku se solí. Uprostřed uděláme důlek, do kterého vlijeme vejce.
Do menší misky nalijeme vlažné mléko, přidáme cukr a droždí. Jakmile kvásek vzejde, přilijeme ho do důlku. Vypracujeme těsto, které hněteme na lehce pomoučeném vále 10min, až je pěkně vláčné a pružné.
Těsto přeložíme do misky, přikryjeme a necháme kynout na teplém místě zhruba 1hod.
Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál a krátce prohněteme. Rozdělíme ho na 8 dílů a z každého vytvarujeme pletýnky.
Potřeme vodou a dáme na 30min kynout.
Poté potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mákem a pečeme 10min při 220°C a poté dopečeme 5-10 při 200°C.
Hotové pletýnky přeložíme na mřížku a necháme vychladnout.