Výborná křenová omáčka
Recepty, OmáčkySuroviny
- 1 sklenička smetanového křenu, nenahrazovat jiným
- 1 zakysaná smetana
- 1 smetana 31%
- 0,5 kg hovězího masa, může být více, vařené
- 2,5 dl zredukovaného vývaru z masa nebo hovězí kostku
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 vrchovatá lžíce žitné nebo bílé hladké mouky
- sůl
- pepř
- 1 lžička octa
- cukr
Postup Výborná křenová omáčka
Postup přípravy receptu
-
Maso dáme do papiňáku (tlakový hrnec) s 4 dl vody vařit, bez soli a koření. Mezitím připravíme ostatní ingredience.
Do hrnce dáme olej a zahřejeme, přidáme mouku a připravíme jíšku. Může se zakvrdlat do smetany, ale právě u křenovky je lepší jíška. K ní nalijeme vývar a celou skleničku smetanového křenu, mícháme až začne bublat, pokud bude třeba, přikápneme trochu vody či mléka, pak přidáme zakysanou smetanu, čímž se omáčka ochladí, takže můžeme vmíchat i sladkou smetanu. Osolíme, opepříme a přisladíme podle chuti. Necháme probublat a vypneme. Je-li třeba, přidáme lžičku octa. Omáčka je jen velmi jemně vzdáleně nakyslá, hladká, trochu hustější, krémovitá.
Nakrájíme maso a necháme ho v omáčce ovonět. Jako příloha mohou být knedlíky, bramborové knedlíky, bramborové noky i brambory.