Pečený sladkokyselý pikantní květák

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

1 květák rozebraný na menší růžičky
hladká mouka
mléko
olej na potření
Na omáčku:
1 polévková lžíce medu
2 polévkové lžíce octa balsamico
2 polévkové lžíce sójové omáčky
čerstvý rozmarýn
drcené chilli dle chuti (já použila kořenící směs Harissa)
pepř
popř. sůl

Postup přípravy receptu

  1. Květákové růžičky omyjeme a ihned osolíme, lépe nám na nich bude držet sůl, dokud jsou vlhké. Z mléka, hladké mouky a trochu soli vymícháme těstíčko konzistence jako na palačinky, do kterého jednotlivé růžičky namočíme. Pokládáme je rovnou na plech na naolejovaný pečící papír a vložíme do trouby vyhřáté na 200C. Když nám těstíčko na povrchu ztuhne, potřeme růžičky olejem. Během pečení otočíme. Pečeme podle velikosti růžiček cca 30 minut.

  2. Mezitím připravíme omáčku smícháním, medu, balsamica, sójovky, posekaného rozmarýnu a koření. Podle sebe případně dokyselíme, dosolíme nebo dosladíme.

  3. Když je květák pečený, lžící ho pomalu poléváme omáčkou, nesmí nám v omáčce plavat, aby se nedusil a dál pekl. Pečeme dalších 5 minut, obrátíme a ještě pokapeme omáčkou, která nám stekla na papír. Troubu vypneme, otevřeme a necháme dojít.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!