Kuřecí prso s brusinkami
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 400 g kuřecího prsa
- 200 ml pomerančové šťávy (postačí 100% z krabice)
- 100 g sladkých sušených brusinek
- 2 smetanové sýry Apetito
- 8 čerstvých lístků rozmarýnu
- chilli papričky se solí
- 1 lžíce oleje
- 1 plátek másla silný cca 1 cm
- sůl
- mletý pepř
- voda na podlití nebo šťáva
- párátko
- nit
- igelitový sáček
Postup Kuřecí prso s brusinkami
Postup přípravy receptu
-
Brusinky namočíme do sklenice s pomerančovou šťávou. Šťávu můžeme použít čerstvě vymačkanou z pomerančů, ale také ji můžeme nahradit kupovanou.
Prso opláchneme a osušíme. Do sáčku kápneme olej, párkrát otočíme mlýnkem s kořením a dáme polovinu lístků. Na to položíme prso, znova okořeníme a sáček utáhneme. Maso v něm ještě trochu promasírujeme a vše včetně naložených brusinek dáme do lednice uležet do druhého dne.
Pokud budeme mít cestu kolem lednice, můžeme maso v sáčku opět promasírovat. Po uležení prso vyndáme na pracovní desku a delším, úzkým nožem do něj prořízneme hlubokou kapsu.
V misce rozmícháme sýr, přidáme polovinu z naložených brusinek, lehce osolíme a opepříme. Vše důkladně promícháme a natlačíme do připravené kapsy.
Kapsu zajistíme párátkem a prso pevněji omotáme nití, aby nám při dušení hezky drželo tvar. V hrnci na rozehřátém másle po všech stranách maso prudce osmažíme.
Podlijeme pomerančovou šťávou se zbytkem brusinek a pod poklicí slabým varem dusíme doměkka. Během dušení hlídáme množství tekutiny a podle potřeby malinko podlíváme.
Z měkkého masa odstraníme nitě a párátko a aby nám maso nevychladlo, znova ho vložíme do šťávy ke kraji hrnce. Silným varem šťávu zredukujeme na hustější omáčku.
Maso nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou a s osmaženým bramborem. Hodí se i hranolky.